Kaip KA21 Beta-Glucan nuramina reaktyvius ir padrąsina bailius augintinius?

Dažnai aptariama neįtikėtina KA21 Beta-Glucan produkto savybė subalansuoti augintinio elgesį, kada itin bailūs arba reaktyvūs gyvūnai tampa draugiškais, linksmais ir ramiais. Tokį produkto poveikį lemia jo sudėtyje esanti GABA.

Kas yra GABA ir kuo ji svarbi?

GABA (gama-amino sviesto rūgštis) būtina nervų sistemos veiklai. Tai aminorūgštis neurotransmiteris arba cheminis pasiuntinys smegenyse, kuris blokuoja specifinius signalus centrinėje nervų sistemoje, sulėtindamas smegenų veiklą, kas leidžia suteikti apsauginį ir raminamąjį poveikį smegenims bei kūnui. Be GABA - amino sviesto rūgšties nervų sistema būtų nuolat veikiama aktyvinančiai ir tiesiog pervargtų. Tai vienas svarbiausių neurotransmiterių, tad šios amino rūgštys ir jų trūkumas yra siejami su tokiais simptomais kaip:

  • prasta miego kokybė;
  • neatsparumas stresui;
  • dirglumas;
  • nervingumas;
  • koncentracijos, susikaupimo stoka.

Smegenyse yra daug neurotransmiterių, kurie sukelia arba slopina specifines organizmo reakcijas. Būtent GABA ramina nervų sistemą, neleisdama perduoti tam tikrų signalų.

Natūraliai GABA yra randama augaluose, gyvūnuose ir mikroorganizmuose. Žmogaus organizmas GABA aminorūgštį gamina pats, o taip pat jos yra gaunama ir iš tam tikrų maisto produktų. Šią aminorūgštį yra naudinga papildyti vartojant įvairius papildus, turinčius GABA.

Svarbus vaidmuo, gilinantis į GABA naudą tenka grybams. Kadangi grybai yra vartojami jau tūkstančius metų, buvo atliktas tyrimas, kuriame, tyrinėjant grybus, atrasta keletas biologiškai aktyvių komponentų, įskaitant ir gama-amino sviesto rūgštis (GABA). Šiame tyrime buvo analizuojami biologiškai aktyvūs cheminės sudėties komponentai 19 rūšių grybų 15 vaisiakūnių ir 9 grybienos iš Agaricus, Agrocybe, Auricularia, Boletus, Ganoderma, Hypsizygus, Inonotus, Lentinus, Morchella, Pleurotus, Tremella, Termitomyces ir Volvariella grybų šeimų. Rezultatai parodė, kad Agaricus Brasiliensis vaisiakūniuose susidaro pats didžiausias GABA kiekis (1844,85 mg/kg).

Atliktame tyrime taip pat buvo analizuojama, kaip padidėjęs GABA kiekis gali paveikti smegenis ir kūną, taip pat GABA papildų vartojimo nauda. Buvo išskirti šie galimi GABA pranašumai:

  • 2020 m. mokslininkai GABA aminorūgštį apibūdino kaip biologiškai aktyvią medžiagą, galinčią turėti sekančias savybes ir poveikį:
    • antidepresantas;
    • ramina;
    • antihipertenzinis, galintis sumažinti kraujospūdį;
    • vaistas nuo diabeto;
    • priešvėžinis;
    • stiprina imuninę sistemą.
  • 2019 m. tyrimo apžvalgoje teigiama, kad GABA turi antimikrobinių, prieštraukulinių ir antioksidacinių savybių ir gali padėti gydyti bei užkirsti kelią tokioms ligoms kaip:
    • diabetas;
    • aukštas kraujo spaudimas;
    • nemiga.

Štai dar keletas tyrimų, susijusių su GABA nauda

 MĄSTYMO IR UŽDUOČIŲ ATLIKIMO GEBĖJIMŲ GERINIMAS

2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonės pagerino savo gebėjimą nustatyti prioritetus ir planuoti veiksmus, vartodami 800 miligramų (mg) GABA papildų per dieną. Nors tyrimas buvo nedidelis, jame dalyvavo tik 30 sveikų savanorių, jis parodė, kaip GABA papildai gali paskatinti mąstymą.

STRESO MAŽINIMAS

2012 m. atliktas tyrimas parodė, kad kasdien vartojant 100 mg GABA, sumažėjo stresas dėl atliekamų užduočių. Kaip ir daugelis kitų su GABA susijusių tyrimų, šis tyrimas buvo nedidelis, jame dalyvavo 63 dalyviai.

ATSISTATYMO PO FIZINIO KRŪVIO IR RAUMENŲ AUGINIMO STIMULIAVIMAS

2019 m. atliktas tyrimas - 21 sveiko vyro buvo paprašyta 12 savaičių kartą per dieną vartoti pieno rūgšties baltymų arba pieno rūgšties baltymų ir GABA papildus.  Dalyviai du kartus per savaitę atliko tuos pačius jėgos pratimus, o mokslininkai išmatavo rezultatus. Tyrėjai nustatė, kad pieno rūgšties baltymų ir GABA derinys padidino augimo hormonų kiekį, palyginti su vien pieno rūgšties baltymo vartojimu. Nors tai buvo gana nedidelis tyrimas, mokslininkai padarė išvadą, kad GABA papildai gali padėti auginti raumenis ir padėti atsistatyti organizmui po treniruočių.

NERIMO MAŽINIMAS

Remiantis 2006 m. straipsniu, dviejuose mažuose tyrimuose nustatyta, kad dalyviai, vartoję GABA papildą, sugebėdavo labiau atsipalaiduoti streso metu nei tie, kurie vartojo placebą arba L-teaniną, kitą populiarų papildą. Pastebėta, kad atpalaiduojantis poveikis buvo pajaučiamas valandos bėgyje nuo papildo suvartojimo.

AUKŠTO KRAUJO SPAUDIMO MAŽINIMAS

Kai kurie ankstesni tyrimai įvertino GABA turinčių produktų naudojimą kraujospūdžiui mažinti. 2003 m. tyrime nustatyta, kad kasdien vartojant fermentuotą pieno produktą, kuriame buvo GABA, po dviejų ar keturių savaičių sumažėjo kraujospūdis žmonėms, kurių kraujospūdis buvo padidėjęs, lyginant su placebo grupe. 2009 m. atliktas tyrimas parodė, kad GABA turinčio papildo vartojimas du kartus per dieną sumažino kraujospūdį tiems, kurie serga ribine hipertenzija.

NEMIGOS MAŽINIMAS

Nedidelio 40 dalyvių 2018 m. atlikto tyrimo metu tiriamieji, kurie valandą prieš miegą vartojo 300 miligramų (mg) patikimo šaltinio GABA, užmigdavo greičiau nei tie, kurie vartojo placebą. Jie taip pat pranešė apie pagerėjusią miego kokybę praėjus keturioms savaitėms nuo vartojimo pradžios.

STRESO MAŽINIMAS IR NUOVARGIO ŠALINIMAS

2011 m. Japonijoje atliktas tyrimas tyrė gėrimų, kuriame yra 25 mg arba 50 mg GABA, poveikį 30 dalyvių. Abu gėrimai buvo susieti su sumažintais psichinio ir fizinio nuovargio rodikliais atliekant problemos sprendimo užduotį. Gėrimas, kuriame yra 50 mg GABA buvo šiek tiek veiksmingesnis.

Kitas 2009 m. atliktas tyrimas parodė, kad šokolado, kuriame yra 28 mg GABA, vartojimas sumažino dalyvių, atliekančių problemos sprendimo užduotį, stresą. Dar kitame tyrime, vartojant kapsules, kuriose yra 100 mg GABA, sumažėjo streso rodikliai žmonėms, atliekantiems eksperimentinę psichinę užduotį.

 

Įvertinus visas GABA naudas, svarbą ir poveikius, padaryta išvada, kad gyvūnams, kuriuos apima nerimas, depresija, gali turėti sumažėjusią GABA gamybą ir koncentraciją nervų sistemoje. Per didelis gyvūno jautrumas gali sukelti jam neramumo jausmą, dirglumą ir išsiblaškymą, neramų miegą. Iš tiesų, nerimas yra būsena, kuriai būdinga pernelyg didelis neuronų aktyvumas. Todėl GABA turintys papildai yra veiksmingas pasirinkimas siekiant išvengti agresyvumo, bailumo, išsiblaškymo, neramumo bei norint užtikrinti puikią koncentraciją ir susikaupimą, o tai ypač svarbu gyvūnų fizinių treniruočių metu.

Atlikti tyrimai parodė, kad grybuose Agaricus Brasiliensis randamas itin didelis šio neuromediatoriaus gama-amino sviesto rūgšties (GABA) kiekis (1844,85 mg/kg). Tai leidžia ir padeda sukontroliuoti baimės ir nerimo jausmus. Iš aukščiau straipsnyje aprašytų tyrimų matoma akivaizdi ir svarbi GABA aminorūgšties nauda ir poveikis aprašytais atvejais. KA21 Beta-Glucan produktas gyvūnams augintiniams yra pagamintas iš minėtuose tyrimuose tirtų Agaricus Brasiliensis grybų, kuriuose itin gausu GABA. Todėl šio produkto vartojimas gali padėti reaktyviems, bailiems, jautriems, dirglumo ar neramumo jausmą išgyvenantiems gyvūnams nusiraminti ir tapti labiau subalansuotais.

 

Straipsnyje naudoti šaltinai:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326847#possible-benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7680766/
https://www.healthline.com/health/gamma-aminobutyric-acid#takeaway
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23510173/
https://www.nature.com/articles/srep12770
https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-011-1206-6
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6522239/