Ką signalizuoja pasunkėjęs šuns kvėpavimas?

Turbūt esate pastebėję, kaip tam tikrais momentais šunys pradeda smarkiau alsuoti. Tai stiprus ir įtemptas kvėpavimas, kuris paprastai atsiranda dėl fizinio krūvio, karšto oro ar net nedidelio streso.

Įkvėpimas yra vienas iš svarbiausių šunų termoreguliacijos būdų. Daugeliu atvejų tai nėra priežastis nerimauti. Tačiau, jei  šuo sunkiai kvėpuoja ramybės būsenoje, tuomet reiktų susitarti su veterinaru dėl keturkojo apžiūros.

Kokios yra dažniausios šunų sunkaus kvėpavimo priežastys?

Štai keletas priežasčių, kodėl šuo gali sunkiai kvėpuoti.

Per daug šiltas arba drėgnas oras

Sunkus šuns kvėpavimas gali atsirasti tiesiog dėl karšto oro.

Kadangi šunys negali prakaituoti, stiprus alsavimas padeda juos vėsinti. Greitas įkvėpimas leidžia jiems sudrėkinti ir iškvėpti orą ir tokiu būdu atvėsinti kūną iš vidaus.

Nereikia išsigąsti, jei karštą vasaros dieną jūsų šuo per daug alsuoja. Tiesiog aprūpinkite augintinį gėlu vandeniu, kad numalšintumėte troškulį ir kompensuotumėte sunaudotą vandenį. Taip pat rekomenduojama pasirūpinti, kad šuo lengvai pasiektų pavėsį, kur jis galėtų pailsėti nuo saulės ir kaitros.

Aktyvi fizinė veikla ir pratimai

Šunys po fizinės veiklos ar tiesiog mankštos sunkiai kvėpuoja, kaip ir žmonės. Jie tiesiog bando atgauti kvapą. Šio tipo sunkus kvėpavimas paprastai nekelia susirūpinimo.

Jei jūsų šuo laksto parke, pasirūpinkite, kad jis pailsėtų ir gautų pakankamai vandens. Norėdami padėti savo augintiniui atvėsti, galite padrėkinti drėgnu, vėsiu rankšluosčiu, nuvesti į pavėsį, sumažinti ėjimo tempą, kad sumažinti šuns kūno temperatūrą ir sulėtinti širdies ritmą.

Jaudulys

Šunys savo susijaudinimą išreiškia alsuodami. Tai visiškai normali elgesio reakcija. Paprastai tariant šunys pradeda sunkiau kvėpuoti, kai jo mėgstamame parke jį pasitinka kitas pūkuotas draugas, kai jam dovanojamas mėgstamas žaislas arba jis ruošiasi valgyti. Toks dusulys taip pat nėra priežastis kreiptis pas veterinarą.

Genetinis polinkis

Tam tikros veislės, pavyzdžiui, prancūzų buldogai ir mopsai, yra linkę sunkiau kvėpuoti. Trumpų snukučių veislės turi trumpesnius kvėpavimo takus, todėl kvėpavimas gali būti pasunkėjęs.

Šilumos smūgis

Sunkus kvėpavimas gali reikšti, kad šuo perkaito arba patyrė šilumos smūgį. Kiti šilumos smūgio simptomai yra stiklinės akys, silpnumas ar dezorientacija, padažnėjęs širdies plakimas, seilėtekis, traukuliai, vėmimas, viduriavimas ar karščiavimas.

Kad išvengtumėte šilumos smūgio, vadovaukitės kai kuriais patarimais ir gudrybėmis, aprašytomis aukščiau. Įsitikinkite, kad jūsų šuo turi kur pasislėpti nuo saulės ir geria pakankamai vėsaus vandens.

Liga

Jei šuo serga, tai paprastai gali sukelti sunkesnį kvėpavimą. Štai keletas ligų, kurios gali būti jūsų šuns sunkaus kvėpavimo priežastimi:

  •             Širdies nepakankamumas: Širdies nepakankamumo simptomai yra pasunkėjęs kvėpavimas, sumažėjęs fizinio krūvio toleravimas ir kosulys.
  •             Kvėpavimo sistemos problemos: Kvėpavimo sistemos sutrikimai, tokie kaip gerklų paralyžius, pneumonija ir kitos plaučių problemos, dažnai sukelia sunkų kvėpavimą.

Traumos

Sužalojimas taip pat gali būti priežastis, dėl kurios šuo sunkiai kvėpuoja. Sunkus kvėpavimas ar alsavimas, sumažėjęs apetitas ir neramumas gali būti požymiai, kad šuo patyrė traumą. Laižymas ar įkandimas diskomforto vietoje taip pat rodo, kad jūsų šuniui reikia veterinaro pagalbos.

Vaistai

Sunkus kvėpavimas kartais yra tam tikrų naminiams gyvūnėliams skirtų vaistų šalutinis poveikis. Prieš duodami vaistus augintiniui, būtinai perskaitykite šalutinį vaistų poveikį, kad išvengtumėte netikėtumo.

Akivaizdu, kad normalus kvėpavimas neturėtų būti varginantis. Tai turėtų būti nuoseklus kvėpavimas, kaip ir žmonių kvėpavimas. Įprastas šunų kvėpavimo dažnis yra nuo 10 iki 35 įkvėpimų per minutę, o ramybės būsenoje šuo vidutiniškai įkvepia apie 24 įkvėpimus per minutę.

Tačiau jei jūsų šuo yra ramybės būsenoje ir ilsisi, bet vis tiek sunkiai kvėpuoja, kreipkitės į veterinarą.

Ką daryti, jei šuo sunkiai kvėpuoja?

Jei šuo sunkiai kvėpuoja, neišsigąskite! Kaip jau minėjome, yra daugybė priežasčių, kodėl jūsų šuo gali kvėpuoti. Tai normalu, kad šunys stipriai kvėpuoja šiltu oru, po mankštos ar žaidimo ir iš susijaudinimo.

Tačiau nenormalu, kad šunys intensyviai kvėpuoja, jei jie jau kurį laiką ilsisi, tuo pačiu metu yra blyškios arba mėlynos dantenos, jų burna uždaryta arba iš dalies užmerktos akys, atrodo, kad jie yra sunerimę arba skleidžia kitokį triukšmą, kaip knarkimą, švokštimą. Tokiais atvejais būtina kreiptis į veterinarą.

Sustiprinti organizmą, imunitetą, atsparumą krūviui ir stresui visuomet padeda japoniškas produktas naminiams gyvūnams KA21 Beta-Glucan. KA21 -  visų keturkojų draugas. Jis padeda subalansuoti reaktyvius ir nedraugiškus gyvūnus, padrąsina bailius ir išgąsdintus. KA21 yra puikus pagalbininkas lankant dresiravimo pamokas. Dresūros ir KA21 kombinacija leidžia augintiniui pražįsti. 

Plačiau apie produktą skaitykite: https://altavidapet.lt/pages/ka21.