Tyrimai įrodo KA21 produkto vartojimo naudą sportuojantiems

Brazilijoje natūraliai auginamų Agaricus brasiliensis KA21 grybų vartojimo įtaka sveikų asmenų ir sportininkų gyvenimo kokybei.

Agaricus – vaistinis grybas, mokslui žinomas kaip Agaricus. Jis plačiai naudojamas Japonijoje, kitose Azijos dalyse ir Šiaurės Amerikoje kaip sveiko maisto ir maisto papildų ingredientas. Agaricus savybės, saugumas ir veiksmingumas labai skiriasi priklausomai nuo jo kilmės, auginimo būdo ir auginimo vietos. Yra trys pagrindiniai auginimo būdai: auginimas lauke po saule natūraliai Brazilijos laukuose, auginimas šiltnamyje dirbtinėmis sąlygomis, vengiant saulės spindulių ir grybienos auginimas rezervuare.

Skirtumai, atsirandantys dėl auginimo metodų, yra šie:

👉 lauke auginami Agaricus užauga iki žymiai didesnių dydžių, palyginti su šiltnamio Agaricus (1 pav.);

 👉 lauke auginamuose Agaricus (pirmajame) yra 1,5 karto daugiau beta gliukano, kuris, kaip manoma, yra pagrindinė Agaricus sudedamoji dalis, ir yra daugiau vitamino D (2 pav.);

 👉 lauke auginami Agaricus (pirmasis) turi daugiau nei 5 kartus didesnį antioksidacinį aktyvumą nei auginami šiltnamiuose ar dirbtinėmis sąlygomos (3 pav.);

👉 skirtumas dėl auginimo vietos yra tas, kad buvo nustatyta, kad Brazilijoje auginami Agaricus yra turtingesni kalciu, geležimi, selenu, vitaminu B1 ir variu, lyginant su Japonijoje auginamais Agaricus (4 pav.).

 

KA21 auginami natūraliai brazilijoje dydesni1 pav. 

Ka21 daugiau vitamino D 2 pav.

KA21 puikus antioksidantas3 pav.

KA21 daug vitaminu, mineralų, amino-rūgščių4 pav.

Daugiausia dėmesio autoriai skyrė Agaricus brasiliensis KA21, auginamiems Brazilijoje laukuose (toliau – KA21). Atlikti klinikiniai tyrimai su žmonėmis parodė, kad KA21 veiksmingai stiprina imunitetą, reikšmingai padidina priešgrybelinį titrą, palengvina metabolinį sindromą, stabdo senėjimą ir gerina gyvenimo kokybę sveikiems asmenims, taip pat mažina nuovargį, raumenų sąstingį, šąlančias galūnes, plaukų slinkimą ir žilus plaukus. Buvo nustatyta, kad KA21 pagerina ir sportininkų rezultatus. Tyrimai su gyvūnais parodė KA21 priešnavikinį aktyvumą, hepatoprotekcinį aktyvumą, širdies ir kraujotakos gerinimo rodiklius. Taip pat nustatytas ir prevencinis poveikis nuo nealkoholinio steatohepatito, chemoterapinių vaistų šalutinio poveikio mažinimas, grybelinės infekcijos simptomų palengvinimas, diabeto kontrolė bei lengvesnis žaizdų gijimas.

T Y R I M O  T I K S L A S - QOL (gyvenimo kokybės) gerinimo poveikis sveikiems asmenims.

Bandomas produktas - maisto papildas, kurio vienoje tabletėje yra 300 mg 100% Agaricus brasiliensis, auginamų  Brazilijoje laukuose (KA21).

T Y R I M O   M E T O D A S

Sveiki savanoriai (vyrai ir moterys, suaugusieji japonai) buvo priskirti vienai iš dviejų grupių: 12 tiriamųjų (7 vyrai, 5 moterys) mažos dozės 900 mg per parą KA21 grupėje (3 tabletės) ir 10 tiriamųjų (5 vyrai, 5 moterys) didelės dozės – 1500 mg per parą KA21 (5 tabletės) grupėje. Tiriamieji tabletes vartojo per burną 12 savaičių ir buvo paprašyti užpildyti 5 balų įsivertinimo lapą, kuriame būtų pranešama apie odos ir plaukų būklės pokyčius, fizinę būklę, miego kokybę ir kitus parametrus prieš išgėrus ir 6 val po suvartojimo visas 12 savaičių. Tada buvo lyginami rezultatai prieš ir po suvartojimo.

G A U T I   R E Z U L T A T A I 👇

Palyginus rezultatus prieš ir po KA21 vartojimo, paaiškėjo tendencija – buvo pagerintas odos elastingumas ir stangrumas, stebimas reikšmingas plaukų slinkimo ir žilų plaukų sumažėjimas, sumažėjęs nuovargis, pagerėjusi akių būklė, padidėjęs energijos kiekis, atsparumas stresui ir akių sausumo sumažėjimas (5 pav.).

KA21 betta-glucan vartojimo nauda

5 pav. QOL (gyvenimo kokybės) gerinimo poveikis sveikiems asmenims

Kitas tyrimas buvo atliktas, norint įvertinti KA21 maisto papildo vartojimą, gerinant sportininkų gyvenimo kokybę.

Bandomasis produktas - maisto papildas, kurio vienoje tabletėje yra 300 mg 100 % Agaricus brasiliensis, auginami Brazilijos laukuose. Sportininkams buvo atlikti dopingo tyrimai.

T Y R I M O   M E T O D A S

Suaugę vyrai ir moterys (pietų korėjiečiai), kurie reguliariai mankštinosi 2 ar daugiau kartų per savaitę buvo priskirti KA21 grupei (20 tiriamųjų; 10 vyrų ir 10 moterų) arba ne KA21 grupei (6 tiriamieji; 3 vyrai ir 3 moterys). KA21 grupės tiriamieji vartojo 900 mg per dieną (3 tabletes) KA21 8 savaites. Jų buvo paprašyta kiekvieną savaitę bandomuoju laikotarpiu užpildyti 5 balų įsivertinimo lapą, kuriame atsispindėtų tokie parametrai kaip bendra būklė, emocinė būsena ir veiklos rezultatai. Buvo lyginami balai prieš ir po suvartojimo.

G A U T I   R E Z U L T A T A I 👇

Rezultatai parodė, kad KA21 grupės tiriamųjų gerokai pagerėjo miego kokybė, emocinė būsena, koncentracija, raumenų būklė, padidėjo ištvermė, našumas ir atsparumas, sumažėjo nuovargis. Ne KA21 grupė neparodė jokio pagerėjimo. (6 pav.)

6 pav. Sportininkų našumą gerinantis poveikis

A P T A R I M A S

Tyrimo rezultatai parodė įvairius fizinės būklės pokyčius vartojant KA21. Toliau aptarinėjami mechanizmai, susiję su pagerintais parametrais.

  • Streso mažinimas ir miego kokybės gerinimas: kiekviename 100 g KA21 yra 1,43 g GABA. Be to, praeityje atliktas tyrimas su hipertenzija sergančiomis žiurkėmis parodė moduliuojantį poveikį autonominei nervų sistemai (13). Tikėtina, kad šios savybės turėjo teigiamą poveikį. Tikėtina, kad pagerėjusi miego kokybė lėmė geresnį atsparumą kasdieniam nuovargiui, o didelis antioksidacinis KA21 aktyvumas galėjo padėti sumažinti nuovargį ir paveikti sportininkų raumenų būklę, ištvermę ir atsparumą.
  • Plaukų tvirtumo, plaukų slinkimo ir žilų plaukų rodiklių pagerėjimas: IGF-1 (žmogaus insulino tipo augimo faktoriaus 1), kuris yra veiksnys, skatinantis plaukų ciklo augimo fazę, padidėjimas kraujyje. ankstesniame tyrime su pelėmis. Padidėjusi IGF-1 gamyba vartojant KA21, greičiausiai turėjo teigiamą poveikį plaukams. (8 pav.)

KA21 gerina IGF-1 rodiklius

I Š V A D A

Šioje atliktų tyrimų apžvalgoje autoriai pristatė Brazilijoje laukuose auginamų Agaricus brasiliensis KA21 poveikį sveikų asmenų ir sportininkų QOL (gyvenimo kokybės) gerinimui. Padaryta I Š V A DA, kad KA21 įtraukimas į maisto ar papildų racioną greičiausiai turės senėjimą stabdantį ir gyvenimo kokybę gerinantį poveikį. Be to, atsižvelgiant į tai, kaip buvo atliekami KA21 antidopingo testai, yra planuojam, kad KA21 bus įtraukiamas kaip maisto papildų, skirtų pagerinti sportininkų rezultatus, sudedamoji dalis (vartojant šį maisto papildą įprastų treniruočių metu arba prieš ir po rungtynių).

 

Šaltinis:

Influence of outdoor-grown Agaricus brasiliensis KA21 on the Quality of Life of healthy individuals and athletes. Akitomo Motoi , Masuro Motoi , Rina Motoi , Junko Kitahara , SONG SUNG GEUN , Hoichi Amano Toei Shinyaku Co.,Ltd., 2 OS PLAN Corp., 3 e Health Clinic