Toksiški augalai augintinių sveikatai

Kasmetinių švenčių laikotarpis kupinas įspūdžių ir malonaus šventinio laukimo, tad norisi, kad šventės būtų džiaugsmingos ir saugios ir jūsų mylimiems augintiniams.

Priminsime, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, rūpinantis keturkojų gerove švenčių metu. Juk sveikas ir laimingas augintinis – tai laimingas ir šeimininkas!

Štai keletas patarimų, kaip išvengti šventinių pavojų naminiams gyvūnams.

Toksiški augalai augintinių sveikatai:

P u a n s e t i j a daugelio namus papuošia žiemos švenčių periodu. Dažniausiai intoksikacija suvalgius šio augalo pasireiškia vėmimu, seilėtekiu, viduriavimu ir snukio gleivinių tinimais, stomatitu. Puansetija yra vienas iš dažniausiai gyvūnams intoksikacijas sukeliančių augalų.

A m a l a s, bugienis taip pat yra toksiški augalai, kurie gali sukelti laikinus augintinio sveikatos sutrikimus – vėmimą, viduriavimą. Tad pakabinti amalą būtina pakankamai aukštai, kad šio nepasiektų augintiniai.

Per šventes svečių į namus atneštas puokštes reikėtų atidžiai apžiūrėti, nes pavyzdžiui vos vienas ar du l e l i j o s atsikandimai gali sukelti ūminį kačių inkstų  nepakankamumą – net žiedadulkės ir vanduo, kuriame yra augalas, yra nuodingi, todėl lelijas reikėtų laikyti keturkojui nepasiekiamoje vietoje.

Taip pat reikėtų saugoti, kad keturkojis negertų vandens, kuriame yra pamerkta k a l ė d i n ė  e g l u t ė. Šiame vandenyje gali būti daug trąšų ar bakterijų.

A m a r i l i s - visos augalo dalys turi toksiškų medžiagų. Vis tik pats toksiškiausias yra svogūnas, jame randama daugiausia pavojingų alkaloidų, kurie sukelia vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmą. Bendra gyvūno būklė tampa letargiška, gali prasidėti drebulys.

T u l p ė s - šios nuostabaus grožio gėlės nuodingos katėms ir šunims, o toksiškiausia šio augalo dalis – svogūnėliai. Šiose gėlėse yra alkaloido likorino, pasižyminčio vėmimą sukeliančiomis savybėmis. Jei suvartojamas n a r c i z o svogūnėlis, gali pasireikšti viduriavimas, virškinimo sutrikimai, širdies ir kvėpavimo sistemos negalavimai.

A z a l i j o s - šis augalas nuodingas šunims ir katėms. Suvartojus vos kelis azalijos lapelius gali pasireikšti rimtų problemų – vėmimas, viduriavimas ar seilėtekis. Jei gyvūnas skubiai nevežamas gydyti pas veterinarą, jį gali ištikti koma.

J a p o n i š k a s  k u k m e d i s tapo populiariu šventinių vainikų priedu. Visose šio visžalio augalo dalyse, išskyrus mėsingą raudonųjų uogų dalį, yra toksinų, kurie veikia širdį. Jei jūsų augintinis praryja bet kurią šio augalo dalį, gali sutrikti skrandis, sutrikti širdies susitraukimų dažnis, sumažėti kraujospūdis ir net ištikti koma.

Kai augintinis mėgsta žaisti su kalėdinėmis dekoracijomis. Ar tai saugu?

Nors sunku atsispirti kibirkščiuojančių šviesų ir žėrinčių blizgučių pagundai, šie daiktai gali būti labai pavojingi naminiams gyvūnėliams. Jei jūsų augintinis praryja į virvelę panašų blizgutį, juostelę ar špagatą, jis gali įstrigti žarnyno trakte.

Kai kurie gyvūnai mėgsta kramtyti elektrines girliandas nuo eglučių. Tai gali sukelti burnos ir liežuvio nudegimus ir kitas elektros smūgio komplikacijas.

Anksčiau pagamintose burbulinėse lemputėse gali būti ir nuodingų cheminių medžiagų, tokių kaip metileno chloridas, kurie gali sudirginti burną ir virškinamąjį traktą, sukelti depresiją, jei jūsų augintinis nuspręstų jas kramtyti.

Maisto produktai, keliantys didžiausią pavojų augintiniams.

Šventinio laikotarpio metu  verta prisiminti, kad šventinis maistas nuo stalo gali susargdinti augintinį ir sukelti įvairius negalavimus?

Ar gali šunys valgyti maistą nuo stalo?

Šunys valgys — ir netgi džiaugsmingai — daug maisto produktų, bet tai, kad gyvūnai juos valgo, dar nereiškia, kad tai jiems yra sveika. Nors gali būti sunku atsispirti toms didelėms, prašančioms akims, reikia prisiminti, kad tai dėl jų pačių gerovės. Sveikas šuo – tai laimingas šuo!

Taip pat  pravartu perspėti savo svečius, kad šie nepasiduotų jūsų augintinio provokacijoms palepinti juos neleistinais gardumynais.

Geriausias būdas tinkamai elgtis su šunimi – duoti jam sveikų, kokybiškų šunims skirtų skanėstų ir įtraukti juos į augintinio dienos kalorijų poreikį.

Visgi yra skelbiami maisto produktai, kuriuos veterinarijos specialistai griežtai draudžia duoti augintiniui.

Šunims griežtai negalima v y n u o g i ų , r a z i n ų  ir  s v o g ū n ų – nes jie gali apsinuodyti. Yra ir daugiau vengtinų produktų, kuriuos nuo šuns patartina laikyti atokiau. Tai – r a b a r b a r ų lapai, šo k o l a d a s,  a l k o h o l i s,  a v o k a d a i,  k r i a u š i ų  sėklos,  s l y v ų,  p e r s i k ų,  a b r i k o s ų  k a u l i u k a i,  o b u o l i ų  šerdys ir sėklos, bulvių  l u p e n o s ir žalios  b u l v ė s, mielinė t e š l a, p o m i d o r ų lapai, taip pat t a b a k a s.

Daugelyje becukrių guminukų, saldainių ir kepinių yra k s i l i t o l i o – natūralaus saldiklio, kuris yra toksiškas šunims. Ksilitolio nurijimas gali sukelti gyvybei pavojingą cukraus kiekio kraujyje sumažėjimą ir kepenų nepakankamumą.

Kokių problemų gali kilti, jei gyvūnai praryja a n t i f r i zo?

Svarbu užtikrinti, kad jūsų augintinis negalėtų pasiekti šio produkto. A n t i f r i z o galima rasti daugelyje šaltinių, įskaitant automobilius. Ankstyvojo apsinuodijimo požymiai yra nekoordinuotas elgesys, per didelis troškulys ir vangumas. Nors po aštuonių - dvylikos valandų simptomai gali pagerėti, bet vidinė žala iš tikrųjų didėja. Per šį laiką inkstuose susidaro kristalai, dėl kurių atsiranda ūminis inkstų nepakankamumas. Labai svarbu nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją ir pradėti gydymą.

Pasirūpinkite saugia aplinka! Tegul stebuklingas švenčių laikotarpis būna pilnas džiaugsmo, malonaus klegesio ir atsipalaidavimo laikas ne tik jums, bet mylimiems augintiniams!

 

Parengta pagal https://vcahospitals.com/know-your-pet/holiday-toxins-for-pets